Gustul atat de apreciat al cafelei este influentat de metodele de procesare la care sunt supuse fructele. Fiecare punga de cafea boabe parfumata, aromata, cu miresme intense contine seminte ce trec prin numeroase etape de spalare, uscare, prajire.
Caracteristicile bauturii atat de indragite sunt practic consecinte a metodelor folosite pentru recoltarea cireselor, indepartarea pulpei si prajire a boabelor.
Recoltarea si sortarea cireselor de cafea, etape ce influenteaza calitatea
Ciresele de cafea adapostesc in interior doua seminte – doua boabe de cafea. Recoltarea fructelor se face pe tot parcursul anului, cand fructele ating maturitatea. In multe tari culesul se realizeaza manual, insa sunt si zone in care procesul este in totalitate mecanizat. Micile fructe sunt grupate in ciorchini deci culesul reprezinta o sarcina migaloasa.
In anumite regiuni conditiile de relief nu permit accesul masinilor, deci in aceste situatii recoltarea mecanizata nu reprezinta o optiune, in altele recoltarea manuala este o operatiune solicitata de producatori.
Etapa de sortare este esentiala pentru obtinere sortimentelor superioare, pentru a beneficia de cafea boabe cu caracteristici deosebite, este important sa fie inlaturate de la inceput ciresele incomplet maturate si cele ce prezinta defecte sau boli.
Procesarea prin spalare – cafea boabe curata cu aciditate ridicata
Daca primele etape influenteaza calitatea cafelei, etapele urmatoare au consecinte asupra gustului. Metoda prin spalare, folosita in tarile din America Latina afecteaza gustul si aciditatea.
Prin acest proces ciresele sunt introduse in aparate speciale ce folosesc forta de frecare pentru indepartarea pulpei, dupa aceea boabele sunt depozitate in bazine cu apa pentru 12-24 de ore. In aceasta timp se produc reactii de fermentatie, ce contribuie la dezvaluirea aciditatii. O etapa finala este este cea de uscare a boabelor, care poate dura pana la 22 de zile.
Boabele obtinute dezvaluie arome si miresme inedite, si poarta indicii legate de conditiile climatice, soi, altitudine si caracteristicile solului in care au crescut arborii. Aceasta metoda pune in valoare profilul aromatic al sortimentului de cafea si este preferata pentru cupaje sofisticate.
Metoda de procesare naturala sau uscata, pune in valoare soiurile de cafea cu arome intens fructate. Pentru ca boabele sa isi dezvaluie miresmele ciresele trebuie recoltate la maturitate deplina. Depozitarea acestora se face pe loc, pe paturi special amenajate, iar interventia omului este minima.
Ca aceasta metoda de procesare sa fie de succes este important ca conditiile climatice sa fie optime, in caz contrar se pot dezvolta mucegaiuri iar loturile de cafea boabe obtinute sunt de calitate inferioara sau chiar compromise.
Cafeaua procesata astfel are caracteristici deosebite, este puternica, corpolenta, intens aromata si dezvolta o aciditate mai scazuta. Este metoda preferata in Brazilia si in tari cu resurse scazute de apa precum Etiopia.
Procesarea honey – cafea boabe cu aciditate moderata si arome dulci sofisticate
Aceasta metoda imprima boabelor de cafea procesate arome dulci de miere si zahar brun, note fructate elegante si aciditate moderata. Prin etapele ce trebuie urmate se situeaza undeva la mijloc intre metoda uscata si cea cu spalare.
Procesarea boabelor se face folosindu-se mai putina apa decat in cazul metodei umede. Preferata in Costa Rica, Columbia si Guatemala permite obtinerea unor sortimente cu caracteristici apreciate pentru bauturi precum espresso, cappucino si chiar pentru cafea turceasca.
Cand vine vorba de cafea boabe toate detaliile sunt importante, pentru ca se reflecta in gust, parfum si savoare. Fie ca vine vorba de o cafea cu aroma intensa, una fructata sau una corpolenta cu aciditate ridicata, etapele de recoltare, procesare, prajire sunt decisive pentru licoarea care ne bucura fiecare dimineata!