Afinele sunt fructe gustoase, care isi au originile in America de Nord, dar care sunt cultivate si in Europa, si care se bucura de o mare popularitate in prezent.
Sunt sarace in calorii si incredibil de sanatoase, pot regla nivelul glicemiei si ajuta sanatatea inimii si creierului, iar acestea sunt doar cateva exemple de beneficii sanatate afine.
Adesea comercializate sub forma de superfood, afinele sunt o sursa excelenta de mai multe vitamine, compusi vegetali benefici si antioxidanti.
Informatii nutritionale
Afinele au un continut scazut de calorii si grasimi asigura totusi cantitati decente de fibre sanatoase. O portie de 100 de grame de afine crude are:
Beneficii pentru sanatate
Consumul afinelor poate oferi o serie importanta de beneficii pentru sanatate, iar in continuare va prezentam cateva exemple, care va vor starni interesul, si care cel mai probabil va vor determina sa conusumati cat mai des posibil afine.
Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Cercetarile nota o relatie intre fructe de padure sau alimente bogate in flavonoide si imbunatatirea sanatatii inimii. Unele cercetari sugereaza ca afinele pot avea beneficii semnificative pentru sanatate pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata, un factor de risc major pentru bolile de inima.
Aceste fructe de padure pot inhiba de asemenea, oxidarea colesterolului LDL (rau), un pas critic in procesul bolilor de inima. Un studiu observational efectuat la 93.600 de asistente medicale a descoperit ca un aport mare de antocianine a fost legat de un risc cu 32% mai mic de atacuri de cord.
Pe masura ce numarul persoanelor in varsta de peste 65 de ani creste la nivel mondial, la fel se vor produce afectiuni si boli legate de varsta. Interesant, un aport mai mare de alimente bogate in flavonoide precum afinele a fost asociat cu o functie mai buna a creierului. Consumul de afine poate preveni stresul oxidativ care joaca un rol important in procesul de imbatranire.
Aceste fructe de padure pot imbunatati de asemenea, functia creierului direct. Intr-un studiu de 12 saptamani, consumul de suc de afine a imbunatatit memoria zilnica la 9 adulti mai in varsta, cu scadere timpurie a memoriei.
Un alt studiu de sase ani la adultii in varsta a descoperit ca afinele si capsunile au fost legate de intarzieri in imbatranirea creierului cu pana la doi ani si jumatate
Studiile au descoperit ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consuma diete bogate in fibre au niveluri scazute de glucoza din sange, iar persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care consuma la fel pot avea niveluri de zahar din sange, lipide si insulina. O cana de afine contribuie cu 3,6 grame (g) de fibre. Un studiu de cohorta din 2013 publicat in BMJ a sugerat ca anumite fructe pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adulti.
Pe parcursul studiului, 6,5% dintre participanti au dezvoltat diabet. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca consumul a trei portii pe saptamana de afine, struguri, stafide, mere sau pere a redus riscul de diabet de tip 2 cu 7 la suta.
Vitamina C, vitamina A si diferitii fitonutrienti din afine functioneaza ca antioxidanti puternici, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi legati de boala.
Cercetarile sugereaza ca antioxidantii pot inhiba cresterea tumorii, scaderea inflamatiei in organism si pot ajuta la reducerea sau incetinirea cancerului esofagian, pulmonar, bucal, faringe, endometrial, pancreatic, prostatic si colon.
Afinele contin si folat, care joaca un rol in sinteza si repararea ADN-ului. Acest lucru poate preveni formarea celulelor canceroase din cauza mutatiilor din ADN.
Afinele ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea regularitatii pentru un tract digestiv sanatos, din cauza continutului de fibre. Fibra dietetica este de asemenea recunoscuta in mod obisnuit ca un factor important in pierderea in greutate si in gestionarea greutatii, prin functionarea ca „agent de incarcare” in sistemul digestiv. Alimentele bogate in fibre cresc satietatea sau senzatia de a fi plin si reduc pofta de mancare.