Este de fapt o tehnica de imagistica medicala bazata pe utilizarea ultrasunetelor pentru vizualizarea organelor si a altor structuri anatomice interne: inima, ficat, splina, vezica urinara, organe genitale, vase de sange (Doppler)…
Ultrasunetele corespund undelor sonore de inalta frecventa ( mai mare de 20.000 Hz) a caror propagare va fi modificata de obstacolele pe care le intalnesc in cale. In functie de densitatea mediului traversat, acesta din urma va returna un „ecou” de intensitate variabila. Dispozitivul cu ultrasunete este apoi responsabil de interpretarea acestor semnale sub forma de imagini difuzate in timp real.
Care sunt indicatiile ecografiei?
Ecografia este un examen medical de multe ori recomandat de medici, deoarece are mai multe directii si pot observa mai multe organe. Aceasta metoda imagistica medicala este, prin urmare, un instrument perfect pentru investigare si diagnostic:
- depistarea precoce a tumorii sau bolii;
- urmarirea unei patologii canceroase;
- detectarea inflamatiei;
- detectarea patologiei abdominale;
- explorarea unei leziuni.
Pentru a face acest tip de investigatii, poti alege a faci un eco abdominal in Cluj.
Ecografia in timpul sarcinii
Pe langa multiplele sale indicatii, ultrasunetele sunt folosite si de trei ori in timpul sarcinii:
- ecografie dating: efectuata in jurul saptamanii a 12-a de sarcina de amenoree, confirma data debutului sarcinii;
- ecografie morfologica: efectuata intre a 22-a si a 24-a saptamana de amenoree, are ca scop controlul bunei dezvoltari fetale;
- ecografia de crestere: efectuata intre saptamana 32 si 34 de amenoree, este folosita pentru depistarea eventualelor anomalii sau malformatii.
Care sunt contraindicatiile?
Nu exista contraindicatii medicale reale pentru efectuarea unei ecografii, deoarece ultrasunetele, spre deosebire de razele X, sunt inofensive. Doar cateva detalii tehnice ii pot impiedica buna functionare: pacient care nu sta nemiscat, supraponderalitate si/sau obezitate.
De ce sa faci o ecografie abdominala?
Ecografia abdominala este utilizata pentru a diagnostica boli (tumori, infectii, inflamatii etc.) si pentru a urmari evolutia unei patologii.
Daca ai dureri abdominale, ti se poate prescrie acest tip de ecografie.
Pot fi detectate diferite patologii:
● Pancreatita, chisturi la nivelul pancreasului, fibroza etc.,
● calculi biliari,
● ciroza, steatoza hepatica, tumora hepatica etc.
● dilatarea sau obstructia cailor biliare,
● fibroza sau necroza splinei
● ganglionii limfatici intraabdominali,
● tromboza vaselor de sange,
● pietre la rinichi,
● ascita.
Pregatirea si precautiile pentru examen
Iata cateva masuri de precautie de care trebuie sa tii cont inainte de efectuarea ecografiei abdominale:
● Daca examenul are loc dimineata, ti se va cere sa nu manaci sau sa bei nimic dupa miezul noptii. Iti poti lua medicamentul cu putina apa. In plus, nu ar trebui sa mesteci guma care te-ar face sa inghiti aer. Acest lucru ar putea interfera cu acuratetea examinarii.
● Daca examenul are loc dupa-amiaza, ti se va cere sa ai stomacul gol cu 4 pana la 6 ore inainte. Iti poti lua medicamentul cu putina apa. Nu este recomandat sa consumi grasimi dimineata. In plus, nici aici nu ar trebui sa mesteci guma pentru a nu inghiti aer. De asemenea, ti se poate cere sa ai vezica urinara plina. Acest lucru va fi specificat pe reteta.