Cum este organizata ingrijirea psihiatrica si cand trebuie consultat un psihiatru sau un psiholog? Daca simti ca ai nevoie de un cosultatie, dar ca niciun medic nu a pus un diagnostic, trebuie sa consulti mai intai un medic psihiatru, singurul autorizat sa faca un diagnostic medical si psihiatric si sa propuna o strategie optima de ingrijire.
Odata facuta indicatia pentru psihoterapie in Tg Mures, consulta numai profesionisti a caror pregatire este recunoscuta.
Diagnosticul psihiatric trebuie sa fie intotdeauna un diagnostic de eliminare , dupa ce o boala fizica a fost exclusa de catre un medic psihiatru.
Un diagnostic psihologic
Orice tratament trebuie sa inceapa cu stabilirea unui diagnostic medical psihiatric. Doar un medic este autorizat sa puna un diagnostic.
In consecinta, medicul psihiatru este singurul profesionist in sanatate mintala autorizat sa puna diagnostice medicale ( Depresie , tulburare de panica , tulburare de personalitate etc.). Alti profesionisti care activeaza in domeniul sanatatii mintale (psiholog, psihoterapeut etc.), nefiind medici, nu au dreptul legal de a pune un diagnostic medical, ceea ce ar constitui o practica ilegala a medicinei.
Pentru a face acest lucru, trebuie indeplinite diferite criterii, inclusiv:
- Diagnosticul sindromic, bazat pe semnele caracteristice ale patologiei, identifica criteriile de temporalitate specifice fiecarei tulburari,
- Notiunea de rupere de starea anterioara,
- Criterii pentru impactul tulburarii in unul sau mai multe domenii ale vietii subiectului,
Cu titlu de exemplu, iata cateva dintre cele mai frecvente patologii psihice (lista neexhaustiva):
- Schizofrenie si alte psihoze
- Tulburari de dispozitie
- Depresie
- Episod maniacal
- Tulburare unipolara
- Tulburare bipolara
- Tulburari de anxietate
- Fobie
- Tulburare de panica.
- Tulburare de stres posttraumatic.
- Tulburare de anxietate generalizata.
- Tulburare obsesiv-compulsiva TOC
- Tulburari de alimentatie
- Anorexia nervoasa
- Bulimie
- Dependente (alcool, canabis, jocuri patologice etc.)
- Tulburari de personalitate:
Diagnosticul medical psihiatric este un moment cheie in tratament. Intr-adevar, va conditiona in mod natural ingrijirea care va urma.
De ce este atat de complex a pune un diagnostic in sanatatea mintala?
In primul rand, multitudinea de diagnostice posibile face instalarea sa complexa. Diagnosticele diferentiale sunt numeroase si genereaza confuzie.
Apoi, multe patologii fizice pot mima o patologie psihiatrica sau se pot dezvalui printr-o simptomatologie psihica.
In plus, diagnosticele psihiatrice sunt in general complicate. Intr-adevar, unele sunt cauza sau consecinta reciproca (ex. depresia si dependenta). Altii coexista (numim asta comorbiditati): tulburarea de panica si TOC, de exemplu. In cele din urma, altii sunt factori de risc unul pentru celalalt (personalitate obsesiva si TOC).
Dar cel mai greu de pus diagnosticul in sanatatea mintala, consta in absenta unor criterii obiective si masurabile. De exemplu, boli precum diabetul sunt in mod clar limitate. Daca glicemia depaseste un astfel de standard, este diabetic. La fel, atunci cand un chirurg vede o fractura pe o radiografie, se pune diagnosticul.
Dificultatea in sanatatea mintala se datoreaza faptului ca nu exista un standard.
Rolul diversilor psihiatri
Odata ce strategia de ingrijire este stabilita de catre psihiatru, alti interventori vor participa in cele din urma la ingrijire.
Abordarea medicamentoasa este necesara intr-o serie de tulburari mintale. De asemenea, ajuta la crearea unui teren fertil pentru psihoterapie.