Imbracaminte pentru bucatari – Cum se alege si ce o face atat de speciala?

Imbracaminte pentru bucatari – Cum se alege si ce o face atat de speciala?

0 Shares
0
0
0

Asa cum medicii  poarta halate albe si directorii nu sunt separati de costumele lor impecabile, in zona gastronomica bucatarii au si propriile haine care ii deosebesc in intreaga lume. Originile si motivele utilizarii sale sunt la fel de interesante ca uniforma in sine. Cumpara de aici  tunica bucatar barbat cu butoni Nobu.

Bucatarii, in cea mai mare parte, poarta uniforma completa aproape in fiecare zi a vietii lor profesionale: o jacheta, pantaloni clasici  si o palarie de bucatar numita la toque, in franceza.

In timp ce majoritatea bucatarilor executivi poarta pantaloni negri, bucatarii poarta de obicei pantalonii patrati tipici alb-negru, al caror design „face sa dispara” diferitele pete si murdarie.

Jacheta cu dubla platosa (sau clapeta dubla) este conceputa pentru a proteja corpul de caldura bucatariei sau de eventuala stropire a unui lichid fierbinte; de asemenea, puteti intoarce reverul pentru a acoperi murdaria acumulata de o zi lunga de munca, mai ales atunci cand trebuie sa iasa in zona de restaurant pentru a se prezenta, la mese.

Astazi, esarfa de gat (tour de cour, in franceza) este folosita in principal din motive etice pentru a da uniformei un ansamblu mai bine finisat; dar, initial, a fost folosita pentru a absoarbe transpiratia din timpul lucrului in bucatariile de odinioara, care au fost un adevarat iad din cauza caldurii excesive.

Putina  istorie

In timpul secolului al XVI-lea, artizani de tot felul (inclusiv bucatari) au fost inchisi si executati pentru gandurile lor libere. Unii bucatari s-au refugiat in manastiri; odata ajunsi acolo purtau aceleasi haine ca si calugarii, palariile inalte , cu exceptia faptului ca hainele bucatarilor erau gri in loc de negre.

Abia la mijlocul anilor 1800, bucatarul francez Marie-Antoine Carême a reproiectat uniformele bucatarilor profesionisti si a schimbat culoarea din gri in alb.

Albul era vazut ca fiind mai potrivit pentru a desemna curatenia in bucatarie; in plus fata de faptul ca este o culoare care nu absoarbe caldura. Acesta este si momentul in care bucatarul si personalul sau au inceput sa puna jacheta cu doua butoane, ca o alta modalitate de a promova curatenia si de a ajuta la siguranta in bucatarie.

 Alti bucatari au fost de acord cu reproiectarea acestuia, iar noul model a devenit costumul traditional al bucatarului.

In prezent, reglementarile permit bucatarilor executivi ai unitatilor sa opteze pentru alte culori, iar personalul, in general, poarta culori deschise.

Boneta bucatarului

Despre boneta bucatarului , se spune ca palariile acestora  ar trebui sa aiba dimensiuni diferite , pentru a distinge bucatarul – sef,  de ajutorul de bucatar. De obicei bucatarul sef este cel care coordoneaza intreaga echipa din bucatarie si prepara cele mai exclusiviste preparate. Boneta sa denumita si coif, este de obicei de culoare alba.

Siguranta

Sursele de caldura din bucatarie sunt extrem de periculoase. Trebuie avut grija in apropierea suprafetelor fierbinti pentru a preveni arsurile. Prin urmare, nu se folosesc mansoane scurte, ci mansoane retractabile de trei sferturi, iar jachetele au o acoperire dubla a pieptului realizata dintr-un material gros de bumbac.

0 Shares
You May Also Like