Aurul, metalul pe care toata lumea il stie si il iubeste pentru frumusetea, dar si pentru valoarea sa. Relatia pe care o are acest metal cu oamenii este la fel de veche ca insasi civilizatia umana. Radacinile sale se regasesc in Egiptul Antic, insa si astazi este la fel de apreciat ca in trecut. Daca ati dat accidental peste o mostenire care consta in bijuterii scumpe si lingouri de aur, cu siguranta detineti o avere consistenta pe care ar fi bine sa o valorificati.
Optiunea de amanet aur pe care aproape toate casele de amanet o pune la dispozitia clientilor sai este una dintre modalitatile rapide de a face rost de bani cash, insa trebuie sa stii mai mult de atat pentru ca tranzactia sa se desfasoare in regula si sa nu existe surprize neplacute de o parte sau de alta: ce inseamna amanetarea aurului? Cum se face aceasta?
Lumea amanetului poate fi ca o apa plina de rechini, cu capcane la orice pas, insa daca stii ceea ce vrei sa faci totul o sa fie in avantajul tau. Iata cateva lucruri pe care trebuie neaparat sa le cunosti despre amanetarea aurului.
Cunoaste valoarea aurului! Aurul este un bun de valoare, ca un stoc care este tranzactionat public si are o valoare de piata. La fel ca si in cazul stocului, valoarea aurului fluectueaza permanent. Din fericire, informatiile despre aceste fluctuatii ale valorilor aurului sunt usor de obtinut si de urmarit.
Cunoaste karatele aurului pe care il ai! Karatele reprezinta indicele de masurare a puritatii aurului. Aurul pur are 24 de karate si este atat de moale incat il poti muscsa. Daca aurul pe care il ai este prelucrat sub forma unei bijuterii, cel mai probabil acesta este amestecat cu alte metale. Problema este in ce proportie sunt amestecate alte metale in bijuteria respectiva. Cele mai multe piese de aur, fie ca sunt in forma de bijuterie, fie sub forma de lingou, sunt marcate cu numarul karatelor. Pe inele, aceasta marca apare de obicei in interiorul cercului. In cazul in care nu gasesti nicaieri vreo astfel de marca, poti testa puritatea aurului cumparand un kit special sau mergand la case de amanet care fac aceste verificari obligatoriu inainte de achizitia pieselor.
Nu amesteca karatele! Cand amanetezi aur este important sa separi piesele de karate diferite. Unii cumparatori de aur cantaresc piesele de karate diferite impreuna si iti vor plati suma de bani calculata pentru valoarea pieselor de cele mai putine karate. Asadar, daca ai un mix de piese din aur de 22 de karate combinate cu piese de 12 karate, dezavantajul este considerabil.
Verifica creditele cumparatorului! Orice cumparator legitim are o licenta oferita de stat pentru a cumpara si pentru a vinde aur, iar in momentul in care mergi la amanet pentru a face tranzactia ar fi indicat sa ceri sa ti se arate aceasta licenta. Un cumparator bun iti va cere, de asemenea, sa arati un document specific prin care ai intrat in posesia aurului respectiv pentru ca, in modul acesta, sunt prevenite furturile de aur.