Unele aspecte ale educatiei sexualitatii copilului tau pot fi mai dificile decat altele. Pe www.sexedu.ro se recomanda ca abordarea problemelor sa includa:
-Utilizarea laudei si cuvintelor pozitive atunci cand copilul tau arata ca intelege un anumit subiect sau afiseaza comportamentul dorit.
– Daca nu stii raspunsul la intrebarea copilului tau, sugereaza-i sa aflati raspunsul impreuna
– Este bine sa nu te simti inconfortabil sau jenat, atata timp cat esti sincer cu copilul tau.
– Nu exista o modalitate corecta de a vorbi cu copilul despre sex. Va fi un proces complex, de aceea nu trebuie sa te simti descurajat sau suparat daca o anumita metoda nu functioneaza.
– Ceea ce funcționeaza pentru unii parinti poate sa nu functioneze pentru tine si invers. Este important sa continui sa experimentezi.
– Incearca sa folosesti cuvinte si concepte simple, concrete.
– Utilizeaza o serie de metode pentru fiecare subiect, astfel incat sa cresti probabilitatea de retinere.
In urma discutiilor despre problemele sexuale, este necesar sa tii cont de anumite aspecte, precum:
Este normal sa te simti ciudat sau nesigur cand vorbesti cu copilul despre sex. Majoritatea adultilor se simt astfel atunci cand incep să aiba aceste conversatii, dar vei deveni mai increzator in timp.
Cea mai usoara cale este să incepi de la o varsta frageda, utilizand numele corecte pentru partile corpului. Este important sa raspunzi la intrebarile copilului in mod cinstit si direct atunci cand apar.
Nu trebuie sa ai toate raspunsurile. Daca nu poti raspunde la o intrebare, poti sa sugerezi gasirea informatiilor impreuna. Nu uita sa tii cont de varsta copilului, deoarece acesta poate pune mai multe intrebari decat este necesar.
Primul pas in a vorbi cu copilul despre sexualitate este sa te pregatesti cu mult timp inainte. Nu esti singurul parinte care se simte nesigur, deoarece multi adulti nu au avut o educatie sexuala cuprinzatoare.
Modul de a te pregati pentru a vorbi cu copilul despre sex poate include:
Este necesar sa ai o atitudine pozitiva in ceea ce priveste sexul si este necesar sa tii cont de faptul ca:
Incearca sa folosesti momentele de zi cu zi ca oportunitati pentru a incepe sa vorbesti despre sex. Spectacolele de televiziune, stirile si subiectele radio pot fi mari puncte de plecare. Poti intreba copilul: „Ce crezi despre asta?” sau „Esti de acord cu ceea ce au spus?”
Educatia sexuala este mult mai mult decat biologia reproducerii. De asemenea, aceasta implica mult mai multe lucruri, precum o relatie buna cu o persoana de sex opus, emotii si sentimente de natura sexuala, placerea sexuala, bolile cu transmitere sexuala, contraceptia, orientarea sexuala sau ce se intampla daca apare o sarcina dorita sau nedorita.
Este important sa discuti cu copilul despre contraceptie si despre cum sa faca sex in siguranta. Exista foarte multe motive pentru care unii tineri nu folosesc contraceptia, iar acestea includ:
Joaca de-a rolul este o parte esentiala a relatiilor sexuale. Tinerii invața despre relatiile adulte urmarind modul in care interactioneaza parintii lor, ceea ce poate influenta apoi propriile relatii sexuale.
Tinerii trebuie sa invete ca intr-o relatie, contraceptia este responsabilitatea ambilor parteneri. Tinerii si femeile tinere ar trebui sa primeasca informatii exacte despre contraceptie, boli cu transmitere sexuala si sarcina neplanificata pentru a-i ajuta sa ia decizii in cunostinta de cauza.
Tinerii trebuie sa invete cum sa negocieze experientele sexuale in mod pozitiv si responsabil. Pentru a avea siguranta ca tinerii iau cele mai bune decizii legate de viata lor sexuala, este important ca tu, ca parinte, sa ii oferi informatii corecte si clare despre contraceptie, sex sigur și bolile cu transmitere sexuala.
De asemenea, este important sa ii incurajezi sa vorbeasca despre sex si consecintele acestuia cu partenerul lor sau cu tine, pentru a gasi raspunsurile la toate intrebarile lor.
Majoritatea tinerilor vor deveni activi sexual la un moment dat. Daca nu le vei permite sa faca sex acasa, acest lucru nu ii va impiedica sa faca sex.
Va trebui sa decizi cu privire la regulile de baza privind comportamentul sexual in casa ta, care ar putea include daca copilul tau are sau nu dreptul de a avea intimitate cu partenerul in dormitorul lor sau ca acesta sa ramane pe timp de noapte. Cel mai bun moment pentru a decide cu privire la aceste reguli este atunci cand vorbesti deschis cu copilul despre sex, inainte de aparitia situatiei.