Ce sunt fungicidele?
- octombrie 8, 2019
- 0 comments
- Posted in BlogPentru casa
- 0
Bolile sunt o sursa majora de daune pentru plante si culturi, care pot fi cauzate de o serie de organisme patogene (cauzatoare de boli) ale plantelor. Ciupercile sunt principala cauza a pierderilor de culturi la nivel mondial. Virusii, nematodele si bacteriile cauzeaza, de asemenea, boli la plante. Simptomele asemanatoare cu cele provocate de agenti patogeni pot fi cauzate de factori abiotici (care nu traiesc), cum ar fi deficienta de nutrienti si poluarea aerului, precum si insecte.
Fungicidele, printre care si Topsin 70 WDG, la fel ca erbicidele si insecticidele sunt toate pesticidele utilizate in protectia plantelor. Un fungicid este un tip specific de pesticid care controleaza boala fungica prin inhibarea specifica sau uciderea ciupercii care provoaca boala. Nu toate bolile cauzate de ciuperci pot fi controlate in mod adecvat de fungicide. Acestea includ bolile vasculare Fusarium si Verticillium ofilire. Bolile cauzate de alte tipuri de organisme, tulburarile cauzate de factori abiotici si afectarea insectelor nu sunt controlate de fungicide. Astfel, este esential sa se stabileasca mai intai cauza simptomelor inainte de aplicarea unui fungicid.
De ce sunt necesare fungicidele?
Bolile sunt o intalnire frecventa asupra plantelor, adesea avand un impact economic semnificativ asupra randamentului si calitatii, astfel gestionarea bolilor este o componenta esentiala a productiei pentru majoritatea culturilor. In linii mari, exista trei motive principale pentru care fungicidele sunt utilizate:
Pentru a controla o boala in timpul infiintarii si dezvoltarii unei culturi.
Cresterea productivitatii unei culturi si reducerea cusururilor. Culturile alimentare bolnave pot produce mai putin, deoarece frunzele lor care sunt necesare pentru fotosinteza, sunt afectate de boala. Blemisurile pot afecta partea comestibila a culturii sau, in cazul ornamentelor, atractivitatea acestora, care pot afecta ambele valoarea de piata a culturii.
Imbunatatirea vietii de depozitare si a calitatii plantelor si produselor recoltate. Unele dintre cele mai mari pierderi de boli apar dupa recoltare. Ciupercile strica adesea (face inutilizabile) fructele, legumele, tuberculii si semintele pastrate.
Cateva care infecteaza boabele produc toxine (micotoxine) capabile sa provoace boli grave sau chiar moarte la oameni si animale atunci cand sunt consumate. Fungicidele au fost utilizate pentru a reduce contaminarea cu micotoxine la graul afectat de capul Fusarium, dar majoritatea fungicidelor dezvoltate pana acum nu au fost suficient de eficiente pentru a fi utile pentru gestionarea micotoxinelor asociate cu alte boli.
Rolul fungicidelor in gestionarea bolilor
Bolile plantelor sunt cel mai bine gestionate prin integrarea unui numar de practici de control care pot include: rotatia culturilor, selectia culturilor de culturi tolerante la boli sau rezistente la boli (cultivare genetice mai putin sensibile decat alte cultivare), timp de plantare, nivel de fertilizare, micro- modificarea climei, igienizarea si aplicarea fungicidelor.
Fungicidele sunt adesea o parte vitala a gestionarii bolilor, intrucat (a) controleaza in mod satisfacator multe boli, (b) practicile culturale nu asigura deseori un control adecvat al bolii, (c) cultivele rezistente nu sunt disponibile sau nu sunt acceptate pe piata pentru multe boli, si (d) anumite culturi cu valoare ridicata au o toleranta extrem de scazuta la simptomele bolii.
Spre deosebire de majoritatea medicamentelor umane, majoritatea fungicidelor trebuie aplicate inainte de aparitia bolii sau la prima aparitie a simptomelor pentru a fi eficiente. Spre deosebire de multe boli ale oamenilor si animalelor, aplicarea fungicidelor nu poate vindeca simptomele deja prezente, chiar daca agentul patogen este ucis.
Acest lucru se datoreaza faptului ca plantele cresc si se dezvolta diferit de animale. De obicei, fungicidele protejeaza o noua crestere neinfectata de boli. Putine fungicide sunt eficiente impotriva agentilor patogeni dupa ce au infectat o planta. Cei care au proprietati „curative”, ceea ce inseamna ca sunt activi impotriva agentilor patogeni care au infectat deja planta, au o capacitate limitata de a face acest lucru, adesea fiind activ doar pe un agent patogen in cateva zile de la infectie.
Multe fungicide au avut ca obiectiv o activitate care ofera o eficacitate ridicata impotriva agentilor patogeni specifici, ceea ce inseamna un potential scazut de toxicitate pentru om si alte organisme, dar are ca rezultat un risc ridicat ca agentii patogeni sa dezvolte rezistenta la fungicid.
Un agent patogen rezistent este mai putin sensibil la actiunea fungicidului, ceea ce determina ca fungicidul sa fie mai putin eficient sau chiar ineficient. Fungicidele care sunt concepute pentru a viza anumite enzime sau proteine produse de ciuperci nu afecteaza tesutul plantelor, astfel incat acestea pot patrunde si se pot deplasa in interiorul frunzelor, permitand proprietati curative si crescand cantitatea de tesut vegetal protejat la mai mult decat doar unde s-a depus fungicidul atunci cand a fost aplicat.
Intrucat modul de actiune al acestor fungicide este atat de specific, micile modificari genetice ale ciupercilor pot depasi eficacitatea acestor fungicide si populatiile de patogeni pot deveni rezistente la aplicatiile viitoare. Strategiile de gestionare a bolilor care se bazeaza foarte mult pe aplicarea curativa a fungicidelor duc adesea la mai multe probleme de rezistenta din cauza (a) dimensiunii mari a populatiei patogene atunci cand se face cererea din care sunt selectati indivizii rezistenti si (b) eradicarea dificila a agent patogen integral din interiorul plantei.
Rezistenta la fungicid este acoperita mai detaliat intr-o sectiune separata. Strategiile de gestionare a bolilor care se bazeaza foarte mult pe aplicarea curativa a fungicidelor duc adesea la mai multe probleme de rezistenta din cauza (a) dimensiunii mari a populatiei patogene atunci cand se face cererea din care sunt selectati indivizii rezistenti si (b) eradicarea dificila a agent patogen integral din interiorul plantei.
Rezistenta la fungicid este acoperita mai detaliat intr-o sectiune separata. Strategiile de gestionare a bolilor care se bazeaza foarte mult pe aplicarea curativa a fungicidelor duc adesea la mai multe probleme de rezistenta din cauza (a) dimensiunii mari a populatiei patogene atunci cand se face cererea din care sunt selectati indivizii rezistenti si (b) eradicarea dificila a agent patogen integral din interiorul plantei. Rezistenta la fungicid este acoperita mai detaliat intr-o sectiune separata.
Cultivatorii folosesc adesea sisteme de prognoza a bolilor sau praguri de actiune, atunci cand acestea sunt disponibile, pentru a se asigura ca sunt aplicate fungicide atunci cand este necesar si pentru a evita cheltuielile si posibilul impact asupra mediului al aplicatiilor inutile. Sistemele de prognoza au fost dezvoltate pentru o serie de boli bazate pe o intelegere a conditiilor de mediu favorabile dezvoltarii lor. In mod obisnuit, acestea se bazeaza pe temperatura si umiditate relativa sau umezeala frunzelor in zona in care este cultivata cultura.
Programele de fungicide bazate pe praguri implica cercetarea de rutina a simptomelor, apoi aplicarea fungicidelor atunci cand cantitatea de simptome atinge un nivel critic dincolo de care boala nu poate fi controlata in mod adecvat. Un exemplu de nivel critic este o pata a bolii la cinci frunze examinate. Cunoasterea ciclului bolii patogenului este importanta atunci cand se dezvolta si se utilizeaza sisteme de previziune si praguri. Aspecte importante ale ciclului bolii includ daca boala este monociclica (o generatie pe an) sau policiclica (generatii multiple) si perioada latenta (perioada dintre infectie si producerea de nou inocul).
De multe ori, economia influenteaza alegerea fungicidului si calendarul aplicarii. Funcicidele scumpe si numeroase aplicatii sunt utilizate pe plantari valoroase care ar putea suferi pierderi economice substantiale in absenta tratamentului, cum ar fi pomii fructiferi si terenurile de golf. Recunoscand ca, in unele boli, productia culturilor nu este afectata atunci cand gravitatea este scazuta, se utilizeaza un prag economic pentru a determina cand este necesar un tratament cu fungicid. Nivelul de toleranta al culturii sau pragul de daune poate varia in functie de stadiul dezvoltarii culturii atunci cand este atacat, practicile de gestionare a culturii, locatia si conditiile climatice.