Daca rasfoim carti de specialitate descoperim lucruri interesante innascute in traditia poporului si duse din generatie in generatie de la bunici la nepoti.
In timp, acestea s-au pierdut si marea majoritate nu mai cred in spusele babelor de odinioara.
Spatiul sacru, etnic al romanilor dezvaluie o credinta covarsitoare si o viziune ampla asupra lumii si vietii.
Superstitiile poporului roman sunt uneori asemanatoare cu ale altor popoare, insa cultura noastra populara este foarte vasta, incepand de la portul popular si ajungand pana la aceste credinte si superstitii.
Unele se regasesc in portul popular din fiecare zona a tarii, altele in traditiile si obiceiurile care in unele parti se mai practica, toate avand radacina in folclorul romanesc.
Miturile si legendele noastre isi gasesc obarsia in aceste credinte si supersititii daca stim sa citim printre randuri.
Desi vechea mentalitate de la tara s-a destramat pe parcursul anilor, exista sate in Romania unde intalnim oameni care traiesc dupa randuieli vechi.
Sunt foarte putini acei dintre noi care cunosc lucrurile din trecut pentru ca istoria nu ne invata, iar lectii de spiritualitate si esotersim nu se fac in scoli.
Probabil ne amintim din copilarie povesti spuse de bunici sau povesti intre ei, despre intamplari ciudate si lucruri misterioase.
Cu siguranta ca fiecare a primit descantecul de deochi si a baut din apa in care s-au stins niste chibrituri descantate in soapta de bunica, matusa sau vecina mai in varsta.
Ca prin minune starile ciudate, pentru care deochiul era singurul responsabil, treceau dupa acel descantec si totul revenea la normal.
Cred ca sunt ani de cand nu am mai auzit pe nimeni ca se simte deocheat sau ca se simte rau si nu stie din ce cauza.
Si totusi, in trecut , fiecare stare se putea explica, societatea mediului rural fiind ghidata de aceste credinte si superstitii.
Acestea faceau parte din viata de zi cu zi si puteau fi intalnite in fiecare moment al unei persoane, incepand din momentul nasterii sau chiar conceperii pana la moarte.
Credintele si explicatiile unor fenomene intalnite stapaneau asadar gospodaria, familia, norocul sau ghinionul cuiva, pacatele, starea de sanatate.
Moartea a reprezentat mereu o sursa nesfarsita de credinte si superstitii si unele mai continua si in ziua de azi fiind chiar ciudate.
Inca scoatem mortul din casa cu picioarele inainte , sau timp de trei zile lasam pe pervaz cate o felie de paine si un pahar cu apa pentru ca s-ar putea se doreasca sa manance.
Inca multi credem ca visele de duminica nu se implinesc, sau ca atunci cand stranuti e bine sa te gandesti la ceva si vei reusi.
Inca nu plantam brazi de frica, conform superstitiei, ca atunci cand radacina va fi cat capul nostru vom muri.
Un vast portofoliu al superstitiilor neamului al detine nunta la romani. Dintre acestea cele mai cunoscute inca se regasesc si au fost transmise in forma originala.
A devenit deja lege nescrisa ca nu e bine sa te casatoresti in zilele de marti, miercuri si vineri ca sa nu ai paguba, precum nici in luna mai pentru ca vei avea o casnicie scurta.
Aruncatul cu orez si grau la nunta isi are originea tot in credintele stravechi ale poporului roman si erau nelipsite de la orice nunta pentru ca aduceau fertilitate si viata imbelsugata.
O alta superstitie de care inca stim este intalnirea a doua mirese, sa fie evitata.
Ploaia la nunta anunta o viata imbelsugata!
Superstitiile legate de sarcina si nastere par ciudate si fara logica. Astfel, este indicat sa nu te uiti la cineva urat in timpul sarcinii, sa nu furi nimic, sau sa nu cumperi copilului haine inainte ca acesta sa se nasca.
Zanele sau ursitoarele de botez pe care le invitam acum la petrecerea micutului sunt regasite in mitologia si credinta poporul, doar ca sunt prezente in a treia noapte de la nasterea copilului si ii hotarasc destinul.
Tot traditia spune ca o parte din acele haine de botez trebuie obligatoriu achizitionata de nasa.
La fel, dupa botez, prima baie trebuie sa o faca tot nasa si nimeni altcineva nu are voie sa atinga copilul.
Probabil unele dintre superstitii isi gasesc undeva dincolo de cuvinte e explicatie logica ori s-au nascut doar din dorinta poporului de a crede in ceva intamplat de bine sau de rau in vreo situatie si asta sa devina istorie.