Aromaterapia înseamnă utilizarea uleiurilor esențiale aromatice pentru beneficii senzoriale și terapeutice. Beneficiile uleiurilor esențiale pot include calmarea, reducerea anxietății, un somn mai odihnitor și o stare de spirit îmbunătățită.
Pe măsură ce îmbătrânim, s-ar putea să ne pierdem simțul mirosului. Dar aromaterapia nu depinde de simțul nostru olfactiv. Moleculele continuă să călătorească prin pasajul nazal către sistemul limbic, iar rezultatele sunt aceleași indiferent dacă se simte sau nu mirosul uleiului. Sistemul limbic susține o varietate de funcții, inclusiv emoția, comportamentul, motivația, memoria pe termen lung și simţul olfactiv.
Cum pot fi folosite uleiurile esențiale pentru persoanele în vârstă?
Mai jos sunt patru moduri prin care aromaterapia poate fi încorporată în rutina zilnică pentru a aduce calm şi relaxare persoanelor în vârstă.
1. DIFUZOARE
Un difuzor poate fi utilizat în mod obișnuit în camera de zi sau în dormitor. Aparatul folosește apă distilată și câteva picături dintr-un ulei esențial, transformând uleiul lichid într-un vapor rece și dispersându-l în aer. Cercetările au arătat că difuzia are cele mai bune rezultate pentru persoanele cu Alzheimer și demență. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește starea de spirit și memoria pe termen scurt.
2. SPRAY DE LENJERIE
Sprayul de lenjerie poate fi folosit pe orice articol de pânză din casă. În mod obișnuit, spray-ul este folosit înainte de culcare prin stropirea cearșafurilor sau a fețelor de pernă, pentru a ajuta la un somn bun și liniștitor.
3. PLASTURE TEXTIL
Uleiurile esențiale pot fi plasate direct pe un plasture și atașate de un articol de îmbrăcăminte (fără contact cu pielea).
4. COLIER DE LUT
Uleiurile esențiale pot fi plasate direct pe un pandantiv. Se pot realiza sau cumpăra pandantive sau alte bijuterii speciale pentru aromoterapie; sunt multe opţiuni!
7 uleiuri esențiale și de ce să le folosiţi
Mai jos sunt șapte uleiuri esențiale recomandate pentru a ajuta la promovarea bunăstării persoanelor în vârstă, precum și beneficiile pe care aceste uleiuri le pot oferi.
Lămâia: energizant și purificator, aduce energie într-o cameră; stimulant, reduce senzaţia de oboseală şi favorizează pofta de mâncare.
Lavanda: calmant și relaxant, scade disconfortul general, aduce liniște într-o cameră și calmează anxietatea; ajută la somn.
Menta: ameliorează răul de mișcare și greața; aduce echilibrul într-o cameră, energizant; ameliorează tensiunea și ușurează durerea, scade oboseala mentală.
Bergamota: calmează durerea, ajută la digestie; energizant, ridică starea de spirit; moderează depresia sau anxietatea.
Portocala: energizant si purificator, combate mirosurile neplacute; moderează depresia sau anxietatea, ridică starea de spirit; ajută la digestie.
Muşeţelul roman: calmant, ameliorează durerea; reduce iritabilitatea și stresul, echilibrează starea de spirit și tensiunea; relaxează sistemul nervos şi ajută digestia.
Măghiranul: calmează durerea, ameliorează durerile de cap; calmant, aduce echilibru într-o cameră; ameliorează durerile musculare.
Mai sus v-am oferit doar câteva idei despre uleiurile esenţiale şi cum pot fi acestea folosite pentru îmbunătăţirea stării de spirit şi de sănătate. Însă lumea uleiurlor esenţiale este mult mai vastă, iar aromaterapia vă poate ajuta în moduri la care nici nu vă gândiţi. Pe dianagubas.com puteţi afla mai multe despre fascinanta lume a aromaterapie şi despre cum o puteţi integra în rutina dumneavoastră pentru o viaţă mai sănătoasă şi mai împlinită.