Padurile au reprezentat dintotdeauna un mijloc de refugiu, o sursa de hrana si energie, materie prima pentru constructii, o bogatie pe care natura a pus-o la dispozitia omului. In contextul mondial actual, padurile lumii sunt in pericol, rata de despadurire fiind, inca, in crestre.
Este un fenomen de amploare, insa aportul fiecaruia dintre noi poate fi semnificativ, daca alegem sa plantam pe pamanturile pe care le detinem, macar cate un copac.
Padurile detin un loc esential in pastrarea echilibrului planetei, indeplinind roluri de o importanta covarsitoare. Din punct de vedere fizico-geografic, padurile au rol geomorfic, climatic, hidrologic, influantând masiv solul, agricultura, fauna si viata omului.
Padurea detine astfel functii importante in formarea si modelarea scoartei pamantului, in acumularea depozitelor din subsolul pamantului, impiedica producerea eroziunilor si a alunecarilor necontrolate de teren, creeaza echilibrul climatic, dezvolta umiditatea aerului, incetineste viteza vantului si mentine umiditatea in sol, absorbind apele de suprafata si regland debitele masive. In ceea ce priveste viata omului in raport cu rolurile paduriilor, influenta acestora este extrem de importata.
Pe lânga afectele majore pe care le au asupra intregii planete, la scara mica, padurile purifica atmosfera, asigura oxigenul atat de necesar si fixeaza corbonul. Astfel, padurile detin rolul cel mai important in pastrarea echilibrului ecologic, context absolut necesar pentru ca traiul uman sa se desfasoare in conditii de normalitate.
Orice petic de padure ne ofera sansa de a respira un aer mai curat, bogat in oxigen si cu un grad de umiditate optim. Curele de aer curat sunt esentiale in recuperarea fizica in urma parcurgerii unor afectiuni severe, sunt ideale atunci cand vrem sa ne reechilibram din punct de vedere psihic sau cand dorim sa ne stimulam activitatea cerebrala. Oxigenul ne asigura viata, iar padurile ni-l ofera din plin.
Spatiile specifice padurilor sunt recunoscute ca sursa naturala de plante medicinale, o oaza de sanatate pentru organismul uman. Astfel, rolul padurilor se exercita atât la nivel global, cat si individual, privindu-ne pe fiecare dintre noi.
Constientizam cat de importanta este calitatea aerului pe care il respiram, ne dam seama ca declinul planetei poate porni tocmai din interventia umana asupra suprafetelor impadurite si inca ne dorim sa gasim solutii pentru a remedia dezechilibrele localizate la acest nivel.
Amploarea acestui fenomen este foarte mare, depasindu-ne pe oricare dintre noi, insa putem alege sa dam o mana de ajutor planetei, plantand in jurul casei noastre, pe pamanturile pe care le-am mostenit sau ni le-am cumparat mici petice de padure care pot influeta calitatea aerului si care ne pot sustine in a avea o viata sanatoasa.
Fiecare constructie care se ridica in jurul nostru mai inlatura cate un copac, astfel ca ajutorul nostru nu va fi in zadar, daca decidem sa plantam orice copac, de la salcami, fagi, castani, nuci, brazi si pini, pana la tei parfumati, salcii curgatoare, plopi mereu frematand sau specii de artari, precum un artar norvegian Crimson King.