In terapia cu oxigen hiperbaric, un pacient respira oxigen pur intr-o camera sau tub sub presiune. Prin aducerea unei cantitati mai mari de oxigen in sange, se considera ca tratamentul imbunatateste vindecarea persoanelor cu mai multe afectiuni.
Inca din 1662, un cleric si medic britanic numit Henshaw a construit prima camera hiperbarica, o camera sigilata cu o serie de burdufuri si supape. El a crezut ca utilizarea presiunii ar putea ajuta in tratarea anumitor boli respiratorii.
Din anii 1940, tratamentul cu oxigen hiperbaric (HBOT) a fost tratamentul standard pentru scafandrii militari din Statele Unite.
Scafandrii care se deplaseaza prea repede sub apa, sunt expusi riscului de boala de decompresie (DCS), numita uneori „incovoiere” sau embolie cu aer gazos (AGE). In comun, acestea sunt cunoscute sub denumirea de boala de decompresie (DCI), si ambele se refera la probleme cu aerul din organism. Consecintele pot fi severe. HBOT este tratamentul primar pentru ambele.
Tratamentul implica administrarea precoce a oxigenului si, daca este necesar, un anumit timp petrecut intr-o camera de decompresie. Scafandrii trebuie sa se intoarca la presiunea, sau „adancimea”, la care s-au scufundat, urmand sa intre in decompresie treptata. Presiunea reduce volumul bulelor.
DCI afecteaza in jur de 1.000 de scafandri americani in fiecare an, dar utilizarile HBOT depasesc comunitatea de scufundari.
HBOT s-a dovedit a fi benefic pentru persoanele cu infectii, embolie sau bule de aer in vasele de sange si unele rani care nu raspund la alt tratament.
Mai recent, a fost promovat ca o terapie alternativa pentru diferite afectiuni, de la boala Alzheimer pana la infertilitate.
Pentru a raspunde cererii tot mai mari, camerele HBOT au aparut intr-o serie de facilitati, de la departamentele de spitalizare la spitale sau chiar clinici particulare. Exista chiar si camere pentru uz casnic. Unii spun ca este un „miracol”.
In timp ce cercetarile sugereaza ca unele dintre aceste afirmatii ar putea fi adevarate, nu toate utilizarile sugerate sunt aprobate de Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA). S-au exprimat ingrijorari cu privire la riscurile asociate utilizarii HBOT.
Cum functioneaza terapia cu oxigen hiperbaric? Societatea medicala hiperbarica (UHMS) – o organizatie internationala infiintata in 1967 pentru a incuraja cooperarea in domeniul scufundarilor si medicamentelor submarine – defineste HBOT ca fiind: „O interventie in care un individ respira aproape 100% oxigen intermitent in timp ce se afla in interiorul unei camere hiperbare care este presurizata la o presiune mai mare decat nivelul marii (1 atmosfera absoluta sau ATA).
In scopuri clinice, presiunea trebuie sa fie egala sau mai mare de 1,4 ATA in timp ce respira 100% oxigen pur.” Tesuturile organismului au nevoie de oxigen pentru a functiona.
Oxigenul suplimentar poate ajuta tesutul deteriorat sa se vindece. Oxigenul la presiune inalta poate imbunatati functia tesutului si poate lupta impotriva infectiei, in anumite conditii. La 1.4 ATA, presiunea ambianta este de trei ori mai mare decat presiunea aerului care respira in mod normal. Respiratia oxigenului pur la aceasta presiune poate creste concentratia de oxigen disponibila plamanilor de pana la trei ori.
Care sunt beneficiile HBOT? In afara de DCI, HBOT este tratamentul primar pentru otravirea cu monoxid de carbon si sustine o serie de alte terapii. Lucrand cu UHMS, FDA a aprobat 13 utilizari ale HBOT. Dovezile au aratat ca acestea sunt sigure si eficiente. Societatile de asigurari sau Medicare vor acoperi, in mod normal, costul tratamentului.
Utilizarile aprobate sunt:
· HBOT este aprobat in tratamentul anumitor rani care nu raspund la tratamentul conventional.· Boala de decompresie, experimentata de scafandri si piloti
· Ischemia traumatica acuta – de exemplu, vatamarea corporala· Embolismul aerian sau gazos· Insuficiente arteriale
· Anemia din cauza pierderii severe de sange
· Arsuri termice
· Monoxid de carbon
· Unele infectii ale creierului si sinusurilor
· Abcesul intracranian
· Gangrena de gaz
· Necrotizarea infectiilor cu tesut moale
· Leziuni prin radiatii – de exemplu, ca urmare a terapiei cancerului
· Graft-uri de piele.
· Ranile si infectiile care nu au raspuns la alt tratament, cum ar fi infectiile osoase si ulcerele piciorului diabetic, s-au dovedit a raspunde la HBOT. S-a constatat ca HBOT reduce riscul de amputare la persoanele cu ulcere diabetice la nivelul piciorului.