Investigarea medicala presupune o serie de metode si procedee care servesc in virtutea aceluiasi scop.
Imagistica medicala, este o specialitate stiintifica destul de noua si moderna si are scopul primar de a diagnostica anumite afectiuni ale organismului nostru.
Indiferent care este starea de sanatate a corpului nostru, exista momente in viata cand este necesar sa apelam la o metoda de examinare prin imagistica medicala.
In acest sens se pare ca lumea medicala face progrese, aducand atat personal calificat in domeniu cat si aparaturi si metode moderne de investigatie.
In urma unui consult clinic de specialiate uneori pacientul este trimis obligatoriu la o investigatie imagistica pentru a se confirma sau infirma un diagnostic posibil, stabilit in urma consultului si anamezei.
In plus, se pare ca exista situatii in care in urma unei investigatii imagistice se pot descoperi diverse afectiuni de care se poate sa nu avem cunostinta sau sa fi fost asimptomatice.
Inca din anul 1895 descoperirea razelor X a adus schimbari radicale in anumite domenii care cuprind aria fizicii.
De ce este revolutionara imagistica medicala? Pentru ca aduce in fata unui medic specialist, imaginea interioara cu ajutorul razelor X.
Se pare ca tehnologia va continua sa se dezvolte si pe acest plan cum dealtfel se intampla cam in toate planurile.
Probabil in cativa ani se vor oferi tehnici noi de analize de radiogenomie computerizate si biomarkeri bazati pe imagistica inovatoare.
Imagistica medicala este o componenta sau ramura a ingineriei biomedicale care se bazeaza pe date obtinute in urma unor masuratori si releva unele aspecte structurale precum si functionale ale organismelor vii atat din punct de vedere normal cat si patologic.
Odata cu evolutia sa, imagistica medicala si-a gasit utilitatea atat clinica cat si medical stiintifica.
La inceputuri imagistica medicala se axa pe metode radiologice ulterior descoperirile stiintifice imbunatatind si diversificand aceasta ramura.
In prezent imagistica medicala se foloseste de procedee inovatoare pentru a crea imagini ale corpului uman in scopuri clinice.
In acest sens, ajutorul oferit in plan medical se refera atat la diagnosticarea clinica cat si la tratamentul unor afectiuni in cazul imagisticii interventionale.
Examinarile imagistice cuprind o arie larga in functie de aparaturi: ecografii, radiografii, tomografii sau rezonanta magnetica.
De exemplu elastografia este o noua metoda de investigatie de tipul ecografiei care este capabila sa depisteze cu exactitate uneori chiar de 100 % tipul tumorilor de san, daca sunt canceroase sau inofensive.
Aceasta tehnica prezinta marele avantaj de a stabili diagnosticul fara a fi necesara scoaterea si analizarea unei parti din tesut, biopsia, cum se numeste in termenii medicali, asa cum se obisnuia.
Daca esti din Cluj sau imprejurimi, exista deja clinici dotate in acest sens si deci poti beneficia de o elastografie Cluj pentru a te convinge de utilitatea si avantajele oferite.
Ecografia Doppler este de asemenea o metoda total neinvaziva care inlocuieste cu succes biopsia sub ghidaj ecografic.
Aceasta presupune utilitate atat in ceea ce priveste riscul vascular al unui pacient cat si in ceea ce priveste confirmarea diagnosticului unor afectiuni.
Imagistica tridimensionala 3 D color in ceea ce priveste fluxurile vasculare este inca la inceput insa se pare ca se fac progrese.
Rezonanta magnetica nucleara RMN cunoscut mari progrese in ultimii 15 ani. Daca initial a fost utilizata pentru explorarea sistemului nervos acum se extinde si asupra abdomenului.
Ultrasonografia cu contrast este o noua metoda imagistica de ecografie, CEUS, care presupune vizualizarea in timp real a circulatiei diverselor structuri tisulare accesibile examinarilor ecografice.
Dezvoltarea si modernizarea laboratoarelor de imagistica in tara noastra a inceput destul de tarziu comparativ cu alte tari, de aceea sunt considerate metode de investigare de inalta calitate.
Incepand cu anul 2000 aceste metode imagistice de explorare au cunoscut un mare avant prin aparitia clinicilor private care pot oferi servicii de calitate.
Tehnicile moderne de explorare CT si IRM permit diagnosticarea unei afectiuni de tipul accidentului vascular ischemic cerebral AVC in 2 pana la 6 ore.
IRM-ul cu difuzie ponderata poate diferentia o leziune tumorala de un proces inflamator cu diverse localizari, precum si o tumora necrozata de un abces cerebral.
De la utilizarea radiografiilor clasice pana la rezonanta magnetica nucleara s-au dezvoltat o serie de tehnologii prin care medicii reusesc sa scaneze corpul uman in cele mai mici detalii.