Cum poți da savoare mâncărurilor tale vegane?

Cum poți da savoare mâncărurilor tale vegane?

0 Shares
0
0
0

Veganii au o multitudine de opțiuni de luat în considerare când vine vorba de aromatizarea preparatelor. În general, preparatele vegane capătă un gust excelent dacă se folosesc uleiuri de bună calitate, dar și oțet și alte condimente uscate sau proaspete. Cele mai multe uleiuri sunt derivate din surse vegetale, așa că aveți libertatea de a folosi mai multe tipuri diferite de uleiuri pentru a găti mâncăruri gustoase și sănătoase.

Unele uleiuri sunt mai bune decât altele pentru scopuri diferite, la fel și oțeturile. Deși uleiul de măsline, uleiul de floarea-soarelui și uleiul de cocos sunt de nelipsit din cămara unui vegan, mai puteți folosi uleiuri de dovleac, de susan, dar și de avocado, pentru spori profilul nutritiv al preparatelor.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline se găsește în prezent într-o mare varietate. Deși s-ar crede că uleiul de măsline extravirgin de calitate superioară este cel mai bun ulei, nu este tocmai indicat pentru gătit la temperaturi înalte, deoarece se arde destul de ușor.

În general, este indicat să folosiți ulei extravirgin, cum ar fi  ulei extravirgin de masline, Sabino Leone pentru sosurile de salată, pentru bruschete, dar și pentru prepararea pâinii de casă, apoi ulei virgin pentru gătit la temperatură joasă și ulei de măsline standard pentru temperaturi mai ridicate.

Uleiurile de măsline de orice grad se infuzează rapid cu ingrediente precum usturoi, ierburi, ardei, dar și fructe, sporind astfel aroma mâncărurilor.

Ulei de cocos

Deși cu siguranță își are locul în orice cămară vegană, uleiul de cocos nu ar trebui considerat un aliment miraculos. În timp ce deține unele beneficii grozave, uleiul de cocos are și una dintre cele mai mari proporții de grăsimi saturate.

Grăsimile care sunt solide la temperatura camerei, inclusiv untura, untul și uleiul de cocos, sunt de obicei foarte bogate în grăsimi saturate, acestea fiind considerate grăsimi rele, nesănătoase, care ar trebui consumate cu moderație. Prin urmare, utilizați ulei de cocos ocazional pentru a aroma unele prăjituri, pentru a prepara cruste pentru torturi raw-vegane sau pentru a unge tăvile.

Uleiul de cocos oferă o aromă exotică preparatelor și adaugă puțină varietate unei diete vegane, dar încercați să nu omiteți grăsimile vegane mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, de avocado, de nuci și de dovleac sau unturile de nuci. 

Oțet

În general, acidul conferă rețetelor complexe puțină profunzime, așa că dacă simțiți uneori să oferiți o savoare aparte preparatelor vegane, oțetul îndeplinește cu succes această misiune. Oțetul balsamic, ca ingredient clasic în bucătăria italiană, este unul dintre cele mai versatile ingrediente.

Indiferent dacă îl amestecați cu ulei de măsline pentru a vă înmuia pâinea la aperitiv sau îl amestecați cu muștar, ulei, usturoi și lămâie pentru un sos de salată, oțetul balsamic este un aliment de bază pentru rețetele vegane rapide. Puteți folosi oțetul balsamic și pentru alte preparate.

De exemplu, puteți încălzi o cană de oțet balsamic la foc mic pentru a pregăti astfel un sirop perfect pentru înghețată, pentru fructele de pădure sau pentru salatele vegane Caprese. Pe de altă parte, oțetul asiatic din vin de orez este o alegere fantastică pentru cartofii copți, pentru salate, dar mai ales pentru felurile de mâncare bazate pe tradițiile culinare japoneze, chineze, vietnameze sau coreene.

Când este amestecat cu câteva ingrediente simple, cum ar fi tamari, sriracha, usturoi și lime, oțetul din vin de orez se transformă într-o marinadă excelentă pentru tofu și tempeh.

0 Shares
You May Also Like