Ghimbirul este folosit în medicina tradițională chineză de secole. Este o plantă cu creștere lentă și rădăcini cărnoase, care poate fi clasificată în trei moduri, în funcție de momentul recoltării: proaspătă, albă sau roșie. Ghimbirul proaspăt este recoltat înainte de 4 ani, în timp ce ghimbirul alb este recoltat între 4-6 ani, iar ghimbirul roșu este recoltat după 6 ani.
Există multe tipuri de plante, dar cele mai populare sunt ghimbirul american (Panax quinquefolius) și ghimbirul asiatic (Panax ginseng). Cele două tipuri variază în ceea ce privește concentrația compușilor activi și efectele asupra organismului. Se crede că ghimbirul american funcționează ca un agent relaxant, în timp ce soiul asiatic are un efect revigorant.
Ghimbirul conține doi compuși semnificativi: ginsenozide și gintonină. Acești compuși se completează reciproc pentru a oferi multiple beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea:
1.Poate reduce inflamația
Ghimbirul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Unele studii au arătat că extractele de ghimbir și compușii ginsenozidici ar putea inhiba inflamația și pot crește capacitatea antioxidantă în celule.
De exemplu, un studiu a constatat că extractul de ghimbir roșu coreean a redus inflamația și a îmbunătățit activitatea antioxidantă din celulele pielii la persoanele cu eczeme.
Având la îndemână un produs natural atât de benefic pentru sănătatea tenului, coreeni nu au ezitat să îl includă în lista ingredientelor pentru produsele lor de îngrijire. Astfel, dacă vrei să încerci produse cu extract de ghimber și nu numai , te invit pe cosmetice-coreene.ro să îți găsești ceea ce ți se potrivește cel mai bine.
2.Îmbunătățește funcțiile creierului
Ghimbirul ar putea ajuta la îmbunătățirea funcțiilor creierului, cum ar fi memoria, comportamentul și starea de spirit.
Unele studii pe animale arată că compușii din ghimbir, cum ar fi ginsenozidele și compusul K, ar putea proteja creierul împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.
Un studiu a urmărit 30 de persoane sănătoase care au consumat 200 mg de ghimbir zilnic timp de patru săptămâni. La sfârșitul studiului, au arătat o îmbunătățire a sănătății mintale, a dispoziției și a interacțiunii cu alte persoane.
3.Previne îmbătrânirea pielii
Dacă scopul tău este ca pielea ta să pară mai tânără, atunci ghimbirul este soluția! Ghimbirul oferă beneficii uimitoare anti-îmbătrânire. Prin includerea în rutină a produselor de îngrijire a pielii cu ghimbir, te poți aștepta la un ten mai luminos și mai ferm și la o îmbunătățire a elasticității pielii.
Ghimbirul ajută, de asemenea, la reducerea cearcănelor și a umflăturilor de sub ochi, protejând această piele sensibilă de radicalii liberi.
4.Stimulează sistemul imunitar
Ghimbirul poate întări sistemul imunitar.
Unele studii care explorează efectele sale asupra sistemului imunitar s-au concentrat asupra pacienților cu cancer supuși unei intervenții chirurgicale sau unui tratament cu chimioterapie.
Un studiu a urmărit 39 de persoane post intervenție chirurgicală pentru cancerul de stomac, fiindu-le administrat zilnic 5.400 mg de ghimbir timp de doi ani.
Interesant este faptul că acești oameni au cunoscut îmbunătățiri semnificative ale funcției imune și o recurență mai mică a simptomelor.
Chiar dacă aceste studii arată îmbunătățiri ale markerilor sistemului imunitar la persoanele cu cancer, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra eficacitatea ghimbirului în creșterea rezistenței la infecții la persoanele sănătoase.
5.Combate oboseala și crește nivelul de energie
S-a demonstrat că ghimbirul ajută la combaterea oboselii și la promovează energiei.
Un studiu de patru săptămâni a explorat efectele administrării a 1 sau 2 grame de ghimbir sau a unui placebo la 90 de persoane cu oboseală cronică.
Cei cărora li s-a administrat ghimbir au prezentat mai puțină oboseală fizică și mentală, precum și reduceri ale stresului oxidativ, decât cei care au luat placebo.
Mesaj de luat acasă!
Ghimbirul este o plantă folosită de secole în medicina chineză. Este renumit pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii, precum și pentru întărirea sistemul imunitar, îmbunătățirea funcției creierului, combaterea oboselii și pentru întârzierea efectelor cauzate de îmbătrânire asupra pielii.