Plantele sunt 90% apa. Pentru a trai, extrag apa din sol datorita radacinilor lor, care ofera elementele necesare cresterii. La fel ca tine, plantele pierd apa prin transpiratie.
Prin urmare, o alimentare continua cu apa este esentiala pentru viata plantelor si pe langa acest aspect, o planta trebuie aparata de daunatori, iar acest lucru il poti face folosind o pompa de stropit cu acumulator Micul Fermier, conceputa pentru a pulveriza o serie de solutii chimice pe baza de apa pentru gazon si gradina.
Stresul hidric (lipsa apei) are un impact direct asupra cresterii plantei, provoaca, de asemenea, ofilire si face planta mai susceptibila la boli. In acelasi timp, apa este o resursa pretioasa pe care trebuie sa o economisesti, ceea ce este posibil prin adoptarea unor bune obiceiuri de udare.
Prefera apa de ploaie
Apa de ploaie are avantajul de a fi economica, dar nu numai asta. De asemenea, este la temperatura camerei si nu contine clor spre deosebire de apa de la robinet.
Daca uzi cu apa de la robinet, ia in considerare sa o lasi sa stea cateva ore, astfel incat sa se incalzeasca si sa se evapore clorul.
Apa dimineata sau seara
Nu uda niciodata la mijlocul zilei cand este insorit. Intr-adevar, caldura va favoriza evaporarea (prin sol) si transpiratia, iar apa va fi apoi irosita. Combinatia de apa si caldura iti poate arde plantele.
Udarea seara ar trebui sa fie favorizata vara, cand vremea este fierbinte, ceea ce permite racirea plantei si limitarea transpiratiei si pierderilor prin evaporare. Planta poate profita si de noapte pentru a se hidrata.
Urmareste vremea
Ploaia este udarea naturala prin excelenta. Dar nu intotdeauna ploua suficient. Nu uda daca sunt prognozate precipitatii seara si, dimpotriva, uda suficient daca solul este deja uscat si a doua zi este prevazut mult soare.
Verifica umiditatea solului
Ar trebui sa uzi numai daca solul este uscat la adancime si nu doar la suprafata. Poti lipi o miza de aproximativ 30 cm in pamant si daca iese fara sol lipit pe ea, solul este uscat.
Analizeaza-ti solul
Tipul solului are un impact direct asupra modului in care va trebui sa uzi. Solurile destul de nisipoase asa-numite usoare trebuie udate frecvent si in cantitati mici, deoarece nu retin bine apa si, prin urmare, se usuca rapid. Asa-numitele soluri argiloase grele pastreaza umiditatea mai bine si, prin urmare, trebuie udate mai rar si in cantitati mai mari.
Studiaza-ti plantele
Fiecare planta este diferita si are propriile sale nevoi de apa. Cel putin, trebuie sa cunosti marile familii pentru a sti daca planta pe care o uzi are nevoie de mai multa sau mai putina apa.
Apa mai rar, dar mai mult
In general, este de preferat sa uzi mai rar, dar in cantitati mai mari. Udarea zilnica excesiva favorizeaza aparitia bolilor si saraceste solul.
Udand mai rar, vei forta plantele sa dezvolte radacini adanci, acestea vor depinde mai putin de udarea de suprafata si vor fi mai rezistente la seceta.
Rasadurile, pe de alta parte, sunt foarte sensibile si trebuie sa le uzi regulat in cantitati mici pentru a mentine intotdeauna solul umed.